Ana içeriğe atla

Yaz Dolması Tarifi

Yaz Dolması Tarifi

NefisYemekTarifleri-g1Thti0ak

Malzemeler

10 Adet Kırmızı Biber
5 Adet Patlıcan
10 Adet Dolmalık Biber
10 Adet Köy Biberi
İç Harcı İçin:
4 Su Bardağı Pirinç
1 Kilogram Soğan
2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
1 Çay Bardağı Kuş Üzümü
1 Tutam Taze Nane
1 Tutam Maydanoz
1 Tutam Dereotu
Zeytinyağı
Toz Yeni Bahar
1 Adet Limon
Toz Şeker
Karabiber
Su
Tuz
Üzeri İçin:
Domates Dilimleri
Limon
Maydanoz
Taze Nane

Hazırlanışı

Soğanları küp küp doğruyoruz. Geniş ve yayvan bir tencereye zeytinyağı döküyoruz. Üzerine dolmalık fıstıkları alıp, kavuruyoruz. Ardından soğanları ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine kuş üzümü ilave ediyoruz. 1-2 dakika kavurduktan sonra üzerine yıkayıp, suyunu süzdürdüğümüz pirinçleri boşaltıyoruz. Kavuruyoruz. Tuz serpiyoruz. Pirinçleri de bir müddet kavurduktan sonra üzerine biraz sıcak su ekliyoruz. 1 dakika kadar kaynatıp, ocağın altını kapatıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Diğer taraftan dolmalık, kırmızı ve köy biberlerin sap kısımlarını ayıklıyoruz. Sap kısımlarını atmıyoruz. Patlıcanların sap kısımlarını kesiyoruz. Bıçağı dikkatlice patlıcanın kenarından keserek içini çıkartmaya çalışıyoruz. Patlıcanın içini daha rahat çıkartmak için, elimizle öne arkaya doğru tezgahda bastırıyoruz. Böylece içi yumuşayıp, daha rahat çıkacaktır. Maydanozu, dereotunu ve taze naneyi ince kıyıyoruz. Tenceredeki ılıyan karışımın üzerine doğradığımız yeşillikleri alıyoruz. Üzerine karabiber ve toz yeni bahar serpiyoruz. 1 adet limonun suyunu sıkarak üzerine döküyoruz. İç harcı iyice karıştırıyoruz. Hazırladığımız iç harcı biberlerimize ve patlıcanlara dolduruyoruz. Fırın tepsisine doldurduğumuz biber ve patlıcanları diziyoruz. Dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirerek döküyoruz. Tuz ve toz şeker serpiyoruz. İri küp şeklinde doğradığımız domatesleri dolmanın üzerine serpiştiriyoruz. Maydanoz ve taze nane yapraklarını tepsiye alıyoruz. Limon dilimleri yerleştiriyoruz. Dolmaların kenarından biraz su döküyoruz. Tepsiyi ocağa alıyoruz. İlk önce yağlı kağıdı ıslatarak tepsinin üzerini kapatıyoruz. Daha sonra alüminyum folyoyu kaplıyoruz. Ocakta dolmaları 3-4 dakika kaynattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz. Dolmalar yaklaşık olarak 1 saatte pişecektir. Dolmaların pişmesine yakın üzerindeki yağlı kağıt ve alüminyum folyoyu çıkartıp, pişirmeye devam ediyoruz. Böylece dolmaların üzeri kızarıp, daha güzel bir görünüm alacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavuk Dolma (Kıbrıs Usulü)

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 45dk Pişirme Süresi: 15dk Malzemeler İki adet tavuk göğsü Tuz Karabiber Galeta unu Yağ Bir adet yumurta Bir kaç kaşık süt Hazırlanışı İlk olarak beşamel sosu hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Ardından tavuk göğsünü (buzlu olmamalı) altına folyo ve üzerine buzdalını poşeti gererek dövmeniz gerek. Bu benim pratik yöntemim, tabi evde olan materyale göre kendinizde yeni teknikler geliştirebilirsiniz:) Dövme işlemini sert bir tava ile yaptım, her bir tavuk göğsünü yaklaşık 10 dk kadar dövdüm. Resimde de göreceğiniz gibi yarım santimden ince ve geniş bir tavuk elde ettim. Dövmüş olduğum tavuğu tuz ve karabiber ile harmanladıktan sonra yapmış olduğum garnitürlü beşamel sostan bir kaç kaşık (olmasını istediğiniz doluluk oranı kadar) koyarak tavuğu alttaki folyo yardımıyla sarıyoruz (resimde görebilirsiniz). Ardından yumurta ve bir kaç kaşık sütü birlikte çırparak tavuğu önce yumurtaya ardından galeta ununa bulayarak ısıtılmı...

Zeytinyağlı Bamya

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 5dk Pişirme Süresi: Malzemeler Yarım kilo bamya 1 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet koruk (yoksa yarım limon suyu) Zeytinyağı Tuz Hazırlanışı Bamyaların kafasını ayıklamadan önce yıkayın, daha sonra ayıklayın. Küçük olanları dilimlemenize gerek yok, çok iri olanları ortadan ikiye kesin. Diğer taraftan tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip biraz kavurun. Üzerine kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyip biraz daha kavurun. Domatesler kavrulunca koruk suyunu yoksa yarım limonun suyunu sıkın (bamyaların uzamaması için). Tencereye biraz su ekleyip kaynamasını bekleyin ve bamyaları tencereye ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra bamyalar pişinceye kadar ocaktan almayın. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Barbunya

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 10dk Pişirme Süresi: 45dk Malzemeler 400 gram taze barbunya 1 adet kuru soğan 3 diş sarımsak 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı tuz 2 adet kesme şeker 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet havuç Bir tutam maydanoz Hazırlanışı Öncelikle barbunyalar ayıklayıp bir tencereye alınıp üzerini geçecek şekilde su eklenerek ocağa alınır. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıp suyu süzülür. Daha sonra soğanı soyup küp küp doğranıp ve tencereye alınır. Sarımsakları da soyduktan sonra minik minik doğranır ve soğanlarla buluşturulur. Üzerine zeytin yağı da eklenip harlı ateşte 1-2 dakika kavrulur. Ardından domates salçasını da eklenip biraz daha kavurduktan sonra barbunya, kesme şekeri ve tuzu da ilave edilir. Yaz mevsiminde domates salçası yerine domates rendesi tercih ediyorum. Sonra barbunyaların üzerini geçecek şekilde su eklenip tencerenin kapağını kapatılarak kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra içerisi...