Ana içeriğe atla

Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma

NefisYemekTarifleri-5VfMPPsqk

Kaç Kişilik: 4-6 kişilik

Hazırlama Süresi: 25dk

Pişirme Süresi: 30dk



Malzemeler

  • 4 adet bostan patlıcan
  • 300 gr kuşbaşı et (Kuzu yada tavuk) isterseniz kuşbaşı yerine kıymada kullanabilirsiniz
  • 1 büyük soğan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 büyük domates
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça


Hazırlanışı

Karnıyarığa göre çok daha hafif (kızartılma olmadığı için. Ve beşamel sos nasıl da uymuş bu tarife! )

Ben tarifin yarısını yaptım, bence pilavla servis edilince bu tarifin yarısı 4 kişiyi doyurur. Yani bana göre alttaki tarif 7-8 kişilik tarif. Ben 2 patlıcan ve 150 gr kuzu kuşbaşı kullandım. Diğer malzemeleri de yarıya böldüm. Siz dilediğiniz kadar yaparsınız.

Patlıcanlarımızın kabuklarını alaca soyup kalın dilimler haline getiriyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken tek şey kalın patlıcan gerekiyor.

Tost makinasında alt ve üstünü fırçayla çok az yağlayarak kızartın. Eğer tost makineniz yoksa normal tavada da aynı işlemi yapabilirsiniz.

Etimizi yada kıymamızı tavaya alıp iyice kavuruyoruz. Yağ eklemiyoruz, suyunu bırakıp çekmesini bekliyoruz.
Bir tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve biberi de alıp az yağda soteliyoruz. İçerisine önceden kavurmuş olduğumuz eti yada kıymayı da ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Küçük doğranmış domatesleri ve sarımsakları ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini atıp, salçasını ilave ediyoruz. Domatesler saldığı suyu çekene kadar pişiriyoruz. Kızartılmış patlıcan dilimlerini fırın tepisine dizin. Üzerlerine iç malzemesinden ekleyin.

Beşamel sosu için tereyağını eritin. Unu ekleyip hafif kavurun (rengi dönmesin). Üzerine süt ve tuzunu atıp hızlıca karıştırarak 2 dakika kadar pişirin. En son karabiberini de ilave edip tekrar çırpın. Beşamel sosu patlıcanların üzerini kapatacak şekilde döküp yayın. 1,5 bardak suyun içinde salçayı eritin. Oturtmaların arasına dökün. Tepsiyi 200 derecelik fırına sürüp üzerleri kızarana kadar pişirin.

Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma 2

Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma 3

Beşamel Soslu Patlıcan Oturtma 4

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tavuk Dolma (Kıbrıs Usulü)

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 45dk Pişirme Süresi: 15dk Malzemeler İki adet tavuk göğsü Tuz Karabiber Galeta unu Yağ Bir adet yumurta Bir kaç kaşık süt Hazırlanışı İlk olarak beşamel sosu hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Ardından tavuk göğsünü (buzlu olmamalı) altına folyo ve üzerine buzdalını poşeti gererek dövmeniz gerek. Bu benim pratik yöntemim, tabi evde olan materyale göre kendinizde yeni teknikler geliştirebilirsiniz:) Dövme işlemini sert bir tava ile yaptım, her bir tavuk göğsünü yaklaşık 10 dk kadar dövdüm. Resimde de göreceğiniz gibi yarım santimden ince ve geniş bir tavuk elde ettim. Dövmüş olduğum tavuğu tuz ve karabiber ile harmanladıktan sonra yapmış olduğum garnitürlü beşamel sostan bir kaç kaşık (olmasını istediğiniz doluluk oranı kadar) koyarak tavuğu alttaki folyo yardımıyla sarıyoruz (resimde görebilirsiniz). Ardından yumurta ve bir kaç kaşık sütü birlikte çırparak tavuğu önce yumurtaya ardından galeta ununa bulayarak ısıtılmı...

Zeytinyağlı Bamya

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 5dk Pişirme Süresi: Malzemeler Yarım kilo bamya 1 adet kuru soğan 2 adet domates 5-6 adet koruk (yoksa yarım limon suyu) Zeytinyağı Tuz Hazırlanışı Bamyaların kafasını ayıklamadan önce yıkayın, daha sonra ayıklayın. Küçük olanları dilimlemenize gerek yok, çok iri olanları ortadan ikiye kesin. Diğer taraftan tencereye zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip biraz kavurun. Üzerine kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyip biraz daha kavurun. Domatesler kavrulunca koruk suyunu yoksa yarım limonun suyunu sıkın (bamyaların uzamaması için). Tencereye biraz su ekleyip kaynamasını bekleyin ve bamyaları tencereye ekleyin. Tuzunu da ekledikten sonra bamyalar pişinceye kadar ocaktan almayın. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Barbunya

Kaç Kişilik: 1-2 kişilik Hazırlama Süresi: 10dk Pişirme Süresi: 45dk Malzemeler 400 gram taze barbunya 1 adet kuru soğan 3 diş sarımsak 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı tuz 2 adet kesme şeker 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 adet havuç Bir tutam maydanoz Hazırlanışı Öncelikle barbunyalar ayıklayıp bir tencereye alınıp üzerini geçecek şekilde su eklenerek ocağa alınır. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıp suyu süzülür. Daha sonra soğanı soyup küp küp doğranıp ve tencereye alınır. Sarımsakları da soyduktan sonra minik minik doğranır ve soğanlarla buluşturulur. Üzerine zeytin yağı da eklenip harlı ateşte 1-2 dakika kavrulur. Ardından domates salçasını da eklenip biraz daha kavurduktan sonra barbunya, kesme şekeri ve tuzu da ilave edilir. Yaz mevsiminde domates salçası yerine domates rendesi tercih ediyorum. Sonra barbunyaların üzerini geçecek şekilde su eklenip tencerenin kapağını kapatılarak kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra içerisi...